lørdag 23. oktober 2010

Kaldi oppdaget at geitene oppførte seg merkelig


Utrolig nok kommer 60 % av alle antioksidanter vi har i oss fra kaffe, vi drikker i gjennomsnitt 3 kopper, det vil si ca. 164 liter pr år, på 60 år blir det 9855 liter kaffe. Nå skal det sies at det er ikke spesielt mye mer antioksidanter i kaffe en i te eller rødvin men det er mengden vi heller i oss som slår ut.

Jeg på kaffe sermoni i Etiopia
Forskning viser at du godt kan helle i deg opp til 5 kopper om dagen. De sier til og med at det kan forlenge livet.  I en stor undersøkelse basert på 27 000 eldre kvinner som ble fulgt i 15 år som drakk moderate mengder kaffe(1-3 kopper daglig). De reduserte risikoen for hjerte- og karsykdommer og betennelsesrelaterte sykdommer med 20 til 25 %.

I Etiopia er kaffe nasjonaldrikken, de har en tradisjonell kaffe seremoni , der det serveres kaffe i et ritual som tar mange timer. Dette skyldes nok at kaffeplanten kommer trolig fra provinsen Kaffa ca. 1500 m.o.h i sydvest Etiopia.  Det sies at en gjeter med navnet Kaldi oppdaget at geitene oppførte seg merkelig etter at de spiste en plante med røde bær. Geitene fikk ikke sove om kvelden. Han fortalte det til en munk, som straks fattet interesse for fenomenet og helte varmt vann over bærene. Munkene hadde tidligere hatt problemer med å holde seg våkne under bønnestundene, men ikke nå lenger. Om historien er sann sies det ikke noe om.

Fra tidligere tider ble kaffebønnene brukt som mat, i Biblene og Koranen blir kaffe omtalt som et stimuli på kroppen, i arabiske land er også kaffe omtalt som krydder for ca. 1550 år siden. Det er ca. 500 år siden at kaffe ble introdusert som drikk, deretter spred seg over hele verden som en av de mest brukte drikker som finnes.

Det finnes mange forskjellige sorter kaffe, men de tre vanligste er Coffea arabica, som er dyrest å produsere og utgjør 75 % av all kaffeproduksjon i verden, Coffea robusta, som utgjør 25 % av verdens kaffeproduksjon og har en kraftigere smak enn hva arabica har. Den brukes derfor ofte i espressoblandinger for å gi en kraftigere smak. Den tredje er Coffea liberica, som også er kraftig i smaken. Denne er i dag nesten ubetydelig i handelssammenheng ved kun 1%.

Som kjent inneholder kaffe koffein (C8H10N4O2), men det inneholder også over 800 andre komponenter. Mest vann (H2O). En vanlig kopp med kaffe kan inneholde mellom 90 og 150 mg koffein, avhengig av forholdet mellom kaffepulver og vann, tilberedelsesmåte og kaffe typ. koffein er et sentralstimulerende, gir raskere reaksjonstid og hindrer tretthet. Er egnet til å holde seg våken, men det hindrer ikke at du har søvnbehov, det vil fortsatt være der.

Dette var litt om kaffe, som jeg prøver å slutte å drikke, Ikke lett!

1 kommentar:

  1. Mye jeg ikke vet,men jeg lærerstadig.Ser nå det er godt jeg ikke har startet med kaffe ennå....
    Men du er stadig velkommen på denne sia av vannet... så skal jeg lage enkopp te som avveksling...
    Merete

    SvarSlett