tirsdag 21. desember 2010

Våren 1898 skjer det et mirakel

Gran pollen

Det hele startet sommeren 1897, det var en varm og fin sommerdag på Østlandet. Grana som står oppe i lia bestemmer seg, den lager blomsterknopper dette året. Vinteren kommer kald og hustrig men sklir sakte over i en varm og fin vår.  Denne våren 1898 skjer det et mirakel, blomstring i skogen, purpurrøde hunnblomster kommer til syne og skogen blir gyllen gul av pollen fra granene oppe i åsen, da skjer det at dette ene frøet blir til. Grana er født.


Sommeren dette året er varm, frøet vokser og er godt beskyttet inne i kongla. Vinter kommer frøet modnes. På ettervinteren i det kald og tørre været sprekker konglene plutselig opp, frøet spretter ut og daler mot skaren. Denne lille karen deiser i bakken og våkner opp da den seiler bortover på skaren som ble til dagen i forveien i den varme vårsola.

 Mai kommer. Frøet blir liggende på en fin vokseplass, under en gammel råtten stubbe fra en hogst 15 år tidligere. Vann og varme gjør at denne lille krabaten spretter ut av skalet, det kommer en rot som går ned og noen grønne nåler ut av frøskallet, de begynner og arbeide i sommersola. Inne i nålene starter fabrikken opp som bruker karbon fra lufta, opp av bakken gjennom røttene kommer vann og næring, energien til denne fabrikken kommer fra sola. Og produktet er sukker som lagres i de nye plantedelene. Ut av fabrikken kommer oksygen til menneskene på jorda.

Året er 1899 det er 6 år før unionsoppløsningen med Sverige. Det er 1 år før Skogselskapet i Oppland ble stiftet, for denne krabaten følger det mange gode år, mange fine somre, fabrikkene rundt i nålene blir større mer og mer effektive. I 1906 kommer det en mann gående han setter seg på steinen 2 meter unna og hviler “ marka er ikke lenger det den var det er så mye trær her”.  mumler han for seg selv, mannen er Asbjørnsen Norges første Forstkandidat utdannet i Tyskland noen tiår tidligere.

Tiden går våren den 24. april 1916. 1 verdenskrig er i full gang.  Påskeopprøret brøt ut i Dublin og andre steder i Irland. En selvstendig irsk republikk ble proklamer. 6 dager senere ble den amerikanske matematikeren Claude Elwood Shannon født. Denne våren skulle vise seg og bli spesiell på mange måter, grana blir far for aller første gang, undret skjer, mange 1000 nye barn pres på skaren.

9 april 1947 slår en tornado til og 181 mennesker og skader 970 i Texas, Oklahoma og Kansas i USA, stormene raser også i Norge bare 200 meter fra der Grana står blir et helt skogområde lagt over ende, kanskje det er starten på den globale oppvarmingen. Bare 3 dager før døde Henry Ford grunnlegger av Ford motors, grunnleggeren av kanskje det mest forurensende av alt.” symbolet BILEN”.

Året er 1972 det er folkeavstemning om medlemskap i EF (EU) 53,5 % nei og 46,5 % ja, grana er blitt 75 år og fabrikkene inne i nålene produserer som aldri før (fotosyntesen), den legger på seg flere liter med ved i året og er snart 30 m høy.

Årene går det er en februardag i 1990 og grana begynner å bli gammel. Frederik Willem de Klerk holder sin berømte åpningstale i det Sør-Afrikanske parlamentet hvor han opphever forbudet mot ANC og sier han skal frigi Nelson Mandela dette skjer den 2 februar. Den tredje februar brummer det i skogen, hogstmaskina kommer til syne. Gana skjønner hva som foregår, den er 39 m høy slak og fin. Først bøyer den seg litt og tar farvel med alle barna sine, der de vokser spredt rundt ham i skogen omkring, litt etter deiser han i bakken, deretter starter en spennende reise. Først til sagbruket der grana blir splittet opp i planker og bord, noen deler blir til flis, de skal til planteskolen på Biri å varme opp spire plantene der.

Plankene fra grana tar reisen til Moelven industrier som har fått oppdraget å lage limtrekonstruksjonene i taket på vikingskipet på Hamar. Det ble bygget til vinter OL 1994. Den største begivenheten for grana under OL var gullet til Bonnie Blair på 1000 meter, tiden 1.18,74, jubelen var til å ta og føle på, der grana lå 40 meter over mållinja, den fineste plassen i verden.

Og her ligger jeg Grana enda fullstappet av sukkerforbindelser (Carbon) og jeg har store forventninger til VM på skøyter i 2013.

God Jul!

Ps! Fetteren min er forresten juletre på Trafalgar skver i år.

1 kommentar:

  1. Slik er det! Skogbruk er langsiktig og meningsfullt,i pakt med naturen, ikke mot den:)

    SvarSlett