lørdag 6. august 2011

Knop på Næra


Sommernatt på Næra

Min siste helg i ferien var jeg på Næra i Ringsaker kommune. Næra er en idyllisk innsjø som er ca. 5 kilometer lang og på det bredeste ca. 1 kilometer. 

Men på Næra er det nærmest fri fart når det gjelder båttrafikk. Mange kjører båt med alt for store motorer.  Det slo me att neste ingen av de som hadde raske båter respekterte 5 knops grensa i sundet på midten av Næra som er på ca. 200 mete. Mange oppførte seg som gale menn i raser båter i et badekar. I sundet på midten av fjorden står det et skilt 5 Knop. Det betyr 5 knop 100 meter før og etter du har passert skiltet.  Til informasjon til de som kjører båt på Næra.  1 knop = 1,852 km/t det betyr at 5 Knop er 9,26 km/t. Eller sakt med andre ord vis du kjører i 5 knop fra Syd til Nor tar det i overkant av 32 minutter og krysse fjorden på det bredeste ca 1 km tar 6 minutter og 48 sekunder.  Er det ikke bedre og ta med de raske båtene til Mjøsa. Der tar det neste 12 timer og kjøre båt fra nor til syd i 5 knop. Til slutt til dere som kjører båt på Næra det tar bare ca.1minutt og 30 sekunder å følge reglene å kjøre i 5 Knop(9,26 km/t) gjennom sundet.

Knop
En knop er en fart på en (internasjonal) nautisk mil (1852 m) pr. time.
Den historiske årsaken til navnet er at man tidligere benyttet en line med knoper (knuter) til å måle fart. Linen ble lagt ut i den fart fartøyet beveget seg, og knoper på linen ble telt i tredve sekunder. Siden det er 120 «halvminutter» i én time, måtte avstanden mellom to knoper på linen være 15,43 m, fordi 1852 m/120 = 15,43 m.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar