fredag 23. desember 2011

Lille Julaften 23. desember


Island var det en mann ved navn Thorlákr Thorhallsson (1133 -1193) han ble født inn i en høvdingeslekt som var relativt fattige men hadde gode kontakter. Han ble som barn satt i skole hos en sønn av den berømte historikeren Sæmundur fróði, og bare 15 år gammal ble han vigslet til diakon, før han ble ordinert til prest som nittenåring og senere studerte han i Paris og Lincoln.  I 1176 ble han Biskop på Skaholt. Vigselen skjedde sannsynligvis i Trondheim. Skaholdt var det viktigste bispesetet på Island. Som biskop jobbet han hardt for å reformere kirken i en frommere retning, og han kjempet for kirkens økonomiske selvstendighet.

Lille julaften 23desember eller Tollesmesse, Torlaksmesse som denne dagen også er kalt, er oppkalt etter denne Islendingen som ble gjort til helgen i 1198. I Norge var han først og fremst populær på Vestlandet og i Nord-Norge. Dagen er merket på primstaven med et halvkors.

Sjursmesse  er også et av navnene denne dagen har i Nordafjells og i enkelte deler av Trøndelag brukte de dette navnet. Opphavet til navnet er ukjent, men det kan knyttes til et gammelt sagn om skjæra som forsov seg for hu merka ikke forskjell på dag og natt.

For meg er lille julaften preget av dagen før dagen med pynting av juletre og forbredelser til julaften. I går satte jeg rekord i julehandel 2,15 minutter og 7 gaver ikke verst, tror til og med mottagerne blir fornøyd.

God Jul :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar