tirsdag 4. september 2012

Hønene virrer rundt beina mine.Det er morgen i Woldeia, jeg sitter på en kaffe og spiser frokost, plutselig går den største geitebukken forbi. Hønene virrer rundt beina mine. Litt kjølig morgen, det er godt med en varm kopp te. Åsene rundt denne byen begynner å bli skogkledd. ORDA har drevet planteskole og planting her i snart 6 år.
Det står lastebil på lastebil langs veien gjennom sentrum, de fleste har overnattet her, de ligger i bilene sine, dette er et knutepunkt for trafikken i området. Det er ca. 55 mil til Addis, ca. 36 mil til Bahir Dar og 25 mil til Tigrei. Det gryr av dag, plutselig er gatene fulle av mennesker, hvor kommer alle fra. Jo nå husker jeg det bor 20 millioner mennesker i Amara.
Etter kjøp av bananer som niste , går turen videre til Dessie, det er ikke så lang kjøretur men vi skal innom en del steder, se på flere prosjekter,  bare noen minutters  kjøring, kommer det en bil med to sauer bunnet fast på taket, og deretter en bil full av kuer, litt av et syn, ville vell havna i fengsel hjemme for å gjøre noe sånt, vertfall fått en kraftig bot.
Etterhvert kommer vi innom et sted der de deler ut skogplanter i en landsby.  En gutten er fornøyd, har to planter i handa.
Derfra går reiser innom et lite sted ca.10 km fra hovedveien, denne veien vi nå kom inn på ville ingen ha kjørt med ”bil” i Norge, den går over to flomelver, plutselig rett foran oss dukker det opp en buss.  Litt av et sted å kjøre bussrute. Etter mye humping  kommer vi fram til en liten landsby, dessverre vet  jeg ikke vet navnet på landsbyen. Her skal vi møte kusina til Yerh. Hun bor her sammen med fire nydelige barn og en mann. Den store nyheten er at hun forteller Yerh at hun er blitt muslim( konverter fra kristendommen), mannen hennes er vist muslim. Etter en liten stund her å masse prat på språket jeg ikke skjønner drar vi tilbake med full bil av folk. Det er slik at når transport byr seg, som det sikkert ikke gjør så ofte, benytter de sjansen  til å bli med et stykke. 
Etter besøk  ute i skogen, det blir fortalt her i området er det mest skog i hele Etiopia,  det stemmer nok for her er åsene er skogkledd.  Like i nærheten bygger ORDA et lokalt senter for å honning. Et slags honningmottak for bøndene i område, etter en lang dag kommer vi fram til Dessie, nå gjelder det å finne et hotell. Kvaliteten på hotellene er ikke alltid like bra, men etter hvert finner vi et lite og koselig hotell som heter Jossa det er ikke så dyrt heller, bare 50 kr natta.  
Nå har jeg løsningen på gåten hvorfor Etiopierne er så gode til å løpe, dette starter ved middagen i dag, den var noe for seg selv, bestilte kylling ”namm tengte jeg”,  men fikk seig gammal høne, den var rett og slett helt som gummi.  måtte sende den ut for partering tok 10 minutter så kom den inn igjen like seig å hard som første gangen….. Det hele ente med spagetti. Antagelig er det hønene de flyr etter når de blir så gode til å løpe for den høna mi har de løpt lenge etter før de fanga. Kanskje det var den høna  jeg så i dag tidlig. 

Vei ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar