fredag 2. november 2012

Fuller Steinen på HovdetoppenFuller Steinen på Hovdetoppen
 Dette handler egentlig om krisetider på 20 tallet. Men skal du lese om det må du ta turen opp til Hovdetoppen på gamle Gjøvik´s tak.

I 1927 ble to Italienske emigranter dømt til døden av guvernøren i New York, Alvin Fuller, for et mord de ikke hadde begått.

I april 1920 Massachusetts ble en lønningstransport ranet, vekteren og kassereren ble drept. Denne tida var preget av forfølgelser av revolusjonære og deportasjoner av tusenvis av anarkister. Mitt oppi denne turbulente tiden ble italienerne Sacco og Vanzetti  arrestert, den ene var skomaker og den andre fiskehandler. De ble anklaget å dømt for ranet og drapene den 14juni 1921.  I 1925 tilsto  en dødsdømt, Celestino Madeiros, sin deltagelse og drapene på vekteren og kassereren og at verken Sacco eller Vanzetti var tilstede. Men de nektet og gjenoppta saken. Den 9 april 1927 ble de to uskyldige, i høyesterett dømt til døden. Da brøt det ut protestene fra arbeiderbevegelsen verden over, men guvernør Fuller benådet dem ikke og de ble henrettet 23 august 1927.
Usikten fra ruinene på Hovdetoppen
Et initiativ fra vesteuropeiske sosialdemokrater førte til at i 1977 tilsto Amerikanske myndigheter at det hva begått et justismord av disse to.
Vil du lese mer om dette bør du ta turen opp til Hovdetoppen og nyte utsikten over byen og få med deg hele historien, det står på en plakat der oppe. God tur!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar