mandag 9. desember 2013

Hva gjorde de for å undertrykke vinterens kraft.

De brukte grønne vekster for å undertrykke vinterens kraft og beskytte seg mot overnaturlige krefter.
Doglasgran.

Jòl eller jòlablòt er et felles nordisk navn for feiringen av vintersolverv.  Det var i norden på gammel tid to slike fester, eller blot, hvert år, den ene var midtsommer og den andre var midtvinters, eller vintersolverv som det kalles. Man feiret for et godt år og at sola snudde og det gikk mot lysere tider. Under denne festen hang de ofte opp grønne kvister og trær i taket, dette var forløperen til dagens juletre.
De første kjente beskrivelsene av juletreet slik vi kjenner det i dag ble gjort på 1500 tallet. Det var i lokalene til håntverkerlaugene der de holdt felles juleselskaper,  trærne  ble pyntet med kaker, som ble høstet av barna på Heligetrekongersaften 5 januar. Siden spredde det seg utover Europa, til Sverige kom det allerede på 1700 tallet, Danmark i 1811, den første beskrivelsen av juletre i Norge skal være fra 1822, det var fengselsdirektør Ricard Petersen som beskriver et barndomsminne. Det var ført utover på 1900 tallet at jule treet ble vanlig hos folk flest. I dag finnes det nesten ikke et hjem i Norge som ikke har et juletre. Noen har Gran noen Edelgran og Furu. og i år har vi Doglasgran.

    Stell pent med juletreet –  mine 5 beste tips.

For å ha lengst mulig glede av juletreet er det en del enkle tiltak som kan gjøres.

Treet må akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost, må få en gradvis tilvenning til inneklimaet.

Før treet tas inn i stuevarmen, bør det oppbevares på et skyggefullt og kaldt sted. Hvis det er mulig, sett det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp hvis det har vært frosset. Klipp av eventuell emballasje så greinene får rette seg ut.

Sag en tynn skive( 2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann.

Siden etterfylles med kaldt vann. Om det har noen effekt å blande holdbarhetsmiddel, sitronbrus eller noe annet i vannet er det ulike meninger om. Det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.

Unngå å plassere treet for nær varmekilder.

Kort sagt behandles juletreet slik en gjør med vanlige snittblomster

God Jul!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar