mandag 5. januar 2015

Friluftslivets år 2015.

Sportsfiske en utmerket friluftslivs-aktivitet
Fritjof Nansen er vel den mannen som fant opp begrepet friluftsliv. Henrik Ibsen skrev om friluftsliv.  Begrepet fritid eksisterte  ikke i tidligere tider, det oppstod antagelig som et begrep i overklassen og hos de rike som hadde råd til det.  Fremveksten av velferden på midten av 1900 tallet gjorde fritidsbegrepet allment. Fysisk aktivitet i naturen er vel en definisjon på det relativt nye ordet friluftsliv. Fortsatt er det slik at de fleste mennesker i verden ikke har råd til friluftsliv.

Som ansatt i Skogselskapet har jeg selv vært med  å arrangert friluftslivets år, først gang i 1993. Året før OL på Lillehammer og i 2005 året etter at Wangari Muta Maathai mottok Nobels fredspris for skogplanting og kvinners rettigheter. Den jobben hun startet er enda ikke ferdig, svert få kvinner i Kenya og østafrika har en velstand der det er mulig å gjøre fritidsaktiviteter.

Vi er heldige som kan ha et helt år i friluftslivets tegn. I år blir dette arrangert for å få folk ut i naturen, ha fysisk aktivitet. Dette fordi velferden vår har skapt innesittere og late nordmenn. begrep folkehelse er innført. (Folkehelse = ”vitenskapen og kunsten å forebygge sykdom, skade, forlenge liv og fremme helse gjennom systematisk innsats og kunnskapsbasert valg av samfunnet, organisasjoner, offentlige og private, lokalsamfunn og enkeltpersoner” altså de mener oss alle). Folkehelse er også det mest populæret begrepet hos politikerne og byråkrater. Det står snart nevnt i alle offentlige dokumenter. Det er sunt, godt, ufarlig og en beskriver at vi alle ønsker å ha god helse fra fødsel til død.


Grilling av Elg, Gourmet-mat.
Friluftslivets år 2015 starter for meg med friluftsfest i Tøyenparken den 13 januar. Der skal jeg i sammen med kolleger i Skogselskapet grille hel Elg. Det er bare å komme å smake ca. Kl. 16 skal den være ferdig. http://www.friluftslivetsar.no Men først skal friluftslivet nytes til helga! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar