mandag 30. mars 2015

Revetassen og VM klister

 Det er mandag morgen i Nordmarka. Snøen har lava ned i 1 1/2 døgn, 35 cm med nydelig påskesnø. Nå er det nok 1 meter utpå tunet. Det lukter deilig nykokt kaffe i hele hytta. mmmmmm... Revetassen har vært innom på morrakvisten, ser nok etter en matbit, i morra ligger en pølsebit å venter pån. Kanskje je får et bilde tan. Skiturer i dag går med VM klister under skia.


VM klister fra Swix 1982 er nok påskes beste venn. Møtte en mann i en butikk på Lillehammer  før påske, har du en slik kjøper jeg den for 1000 spen, beste som er laget, san. Klistret fra den gangen skal vist ha inneholdt harpiks, harrpiks ble forbutt med noen EU regler som kom. Og har vist vært vanskelig å erstatte. I dag lages det en VM klister som er så lik den originale versjonen som mulig. Det gjør at påskeskia får feste i år også.

Det er merkelig at Harpiks ikke kan brukes i klister, det er jo det mest naturlige av alt, Harpiks, eller kvae som mange kaller det, er en seigtflytende blanding av terpener, fenylpropanoider og gummistoffer som utsondres fra sårflater på trær og stivner i kontakt med luft.
Vi forbinder dette med furufammilien, der harpiksen skilles ut i harpikskannaler, det er treets forsvarsmekanisme mot angrep av insekter og sopp, når barkebillene angriper og gnager seg inn under barken kommer kvaeutfloden, da må som regel billa gi tapt, spesielt på friske trær i vekst.

Harpiks består av ulike hydrokarboner og stivner fort. Den brukes til en rekke formål, blant annet i produksjonen av terpentin. Det er også brukt i smykker under navnet rav, forsteinet harpiks, ekstra dyre vis de inneholder insekter.

For meg er det et mysterium at EU kan forby harpiks i vm klister...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar