onsdag 13. juli 2016

Olje i toppen av et tre


Dagens økt ved Myrasundet har bestått av å felle ei tørrfuru og kappe denne i passe lange kubber. Kløyvingen til passende vedkubber vil skje i løpet av ukene som kommer.
At det blir ved er i og for seg interessant, men det interessante i dag var at toppen av furua var full av olje. Når vi skar opp en kubbe tøyt oljen ut og det var bare å sette en fyrstikk bort til kuben så tok den fyr. Hva er årsaken til at treverket i toppen av denne furua var proppfull av olje?
Den aktuelle furua har sannsynligvis blitt angrepet av toppråtesopp som har trengt inn i treet gjennom et sår, f.eks. en brekt gren eller noe lignende. Treets ”forsvar” mot soppen er å produsere harpiks (kvae) som i sin tur setter seg i porene i treverket. Dette kjennetegnes ved at treverket blir mørkt, særlig i kjernen av treet. Vi har fått en malmfuru, og denne igjen er særlig egnet for produksjon av tjæreolje. I og med at tørrfurua har stått en stund har det foregått en naturlig pyrolyse (raffinering), dvs. harpiksen har naturlig gått over til tjæreolje. Derfor tøyt det olje ut av vedkubbene i dag!
Denne artikkelen er skrevet sammen med min bror, Morten Dæhlen, og artikkelen er samtidig publisert på hans blogg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar