lørdag 10. juni 2017

Det store kransekake spørsmålet?

Litt tidligere i dag hadde jeg besøk av to gode venner Liv og Rolf. Etter er stund rundt stuebordet kom vi
inn på kransekake, dette fordi Liv hadde en deig stående som måtte gjøres ferdig senere i dag til mange flotte kaker. Dette er Liv antagelig vis den bete i verden til å bake. Men jeg måtte spørre hva en slik kake er laget av og etter hvert kom spørsmålet opp hvor lang er en kransekake? Svare kommer jeg tilbake til. Men først litt om Kransekake eller Tårnkake som noen kaller den. Det er en ganske enkel kake  laget av mandler, melis og eggehvite og er en gammel norsk/dansk tradisjon. Kaken serveres ofte ved høytider og høytidelige anledninger som konfirmasjon, jul brylluper osv. Kransekakestenger er en variant av kransekake, det er samme deigen benyttes, men i stedet for å trille ut ringer og steke i kransekakeformer, blir deigen formet i fingertykke porsjonsbiter som er 5–8 cm lange.  
I følge oppskriften inneholder en kransekake på 18 ringer ganske mye energi 100g kake er ca. 480 kalorier. Jeg har regnet ut at Liv kransekake med 18 ringer veier sånn ca. 1,2 kg (dette må Liv bekrefte) og inneholder dermed ca. 5760 kalorier, altså litt over det dobbelte av en voksen manns har som energi behov  pr. dag.
Men som jeg skulle frem til tidligere var spørsmålet hvor lang er en kransekake på 18 ringer? Dette ble diskutert i det vide og det brede, det ente med at vi satte en proseco (musserende vin  som får blodet til å koke) til den som tippet nærmest, for fortsatt var det bare tipping kontrollmålingen måtte gjøres. Uten og fornærme de andre, må det nevnes at det var undertegnede som var nærmest, men allikevel lang unna.
Etter en stund kom svaret fra Rolf og Liv som hadde kommet hjem og foretok beregningen av lengden på Liv´s 18 ringers kransekake.  Kransekaka til Liv er 5,5 meter lang. Den er altså nesten like lang som min seile båten. Som Liv sier baker hu alltid mange kaker i slengen, så fire kaker er 22 meter med rulling av deig. Vis liv har bakt kransekaker i 30 år å 10 stykker i året har hun rullet ut 1650 meter med kransekakedeig og påført oss  andre et treningsbehov som skal forbrenne 1 728 000  kilokalorier, som er ca. dagsbehovet til 690 voksne menn, eller nesten 3 år´s energiforbruk.


Ola :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar